Vanuit het innovatieplatform PhytoGlashouse Applications (PGA) is in 2011 een groep bedrijven (CropEye, SU Biomedicine, Proeftuin BCK (Ron Peters) en Boehringer Ingelheim Pharma) een gezamenlijk project begonnen.
Het doel van het project was om na te gaan of de teelt van medicinale kruidenplanten in de glastuinbouw concurrerend kan zijn met buitenteelt.

Uiteraard zijn de directe kosten als gevolg van afschrijvingen op investeringen en personeelsbezetting en misschien zelfs energiekosten hoger per glas areaal. Maar omdat sommige geneeskundige planten worden gebruikt om gezuiverd natuurlijk bestanddeel te produceren, is zelfs een hoge concentratie van de stof van belang dus de moeite van een hogere prijs waard. Verdere eisen voor de productie van deze plantinhoudstoffen zijn o.a. reproduceerbare kwaliteit en robuustheid van het productieproces. Deze twee factoren zijn zwakke punten van de buiten teelt en zouden in door productie in de kas kunnen worden geminimaliseerd.

Bovendien kost de opslag van de producten die éénmaal per jaar worden geoogst bij buitenteelt enorme hoeveelheid geld. Met buitenteelt komt het gewas één keer per jaar in de opslag en neemt in hoeveelheid af tot de volgende levering een jaar later. Door gebruik te maken van kassen, kan het hele jaar door geoogst worden en worden er minder kosten gemaakt voor opslag.

Het belangrijkste bestanddeel van het beoogde gewas is een glycoside die tot het secundaire metabolisme van de medicinale plant behoort. Deze secundaire metabolieten (plantinhoudstoffen) zijn niet betrokken in essentiële stappen zoals groei, ontwikkeling of voortplanting en daardoor zal een gebrek hieraan niet direct tot de dood van de planten leiden. Maar omdat planten geen immuunsysteem hebben, spelen ze een belangrijke rol in de verdediging tegen roofmijt en andere stress zoals UV-straling.

De plant heeft deze stoffen niet altijd nodig, maar alleen in bepaalde stress situaties. De natuur is hard en de productie van deze stoffen (biosynthese) kan worden ‘aangezet’ door de plant in een stress situatie te brengen. Het weten wat stress veroorzaakt is daarom een belangrijk element in de teelt van deze kruiden. Maar kennis hiervan is maar een deel van het verhaal. Aangezien stress vaak leidt tot minder groei, is het van belang om te weten wat de optimale voorwaarden zijn voor zowel een hoge concentratie van de te gebruiken stof en aan de andere kant een zo goed mogelijke groei van de plant zelf.
En dat is precies wat er is gedaan: verschillende parameters zijn gebruikt om de planten te laten groeien, zoals toevoeging van CO2 en stressfactoren zoals hoge EC concentratie, variatie in temperaturen en het bewegen van de planten.

De uitkomst van de proeven die afgelopen jaar zijn gedaan is dat bepaalde stress factoren de biosynthese van de belangrijke stoffen aanzienlijk verhoogt terwijl de groei niet negatief werd beïnvloed. Een ander veelbelovend resultaat is de mogelijkheid om de kruiden meerder keren per jaar te oogsten door de bladeren af te snijden, zonder de plant te beschadigen waardoor er meerdere keren per jaar geoogst kan worden. Dit in tegenstelling tot de buitenteelt waar de oogst maar één keer per jaar plaatsvindt.
Het komend jaar zullen verder proeven worden gedaan voor het optimaliseren van de stimulators van de biosynthese en zal worden uitgezocht wat de optimale oogstmomenten zijn.

De gemeente Emmen en Provincie Drenthe hebben i.s.m. de Stichting Tuinbouw Emmen een financiële bijdrage gegeven aan de uitvoering van deze haalbaarheidsstudie. Bij positief resultaat van de vervolgstudie kan het binnen twee jaar mogelijk zijn om de productie van het gewas in de glastuinbouwbedrijven van Emmen e.o. te laten plaatsvinden.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 51216159

         
    

 



Bekijk de presentatie van CropEye tijdens de Food Circle Congres Healthy Ageing op 15 oktober 2012.

Luister naar het interview van MAX radio Wekker-Wakker met CropEye.

Bekijk hieronder diverse artikelen in de media:
Agro&Farma artikel maart 2013
Friesch Dagblad nieuwsbericht 13-02-2013
AgriHolland nieuwsbericht 13-02-2013
Vakblad Onder Glas reportage 8/10 januari 2013 (www.onderglas.nl)
Biobased Economy magazine 13-02-2013: Bijeenkomst Biobased business 'Profit from Plants' evenement druk bezocht
Vakblad voor de Bloemisterij 17-01-2013: artikel 'Emmen heeft als biobased tuinbouwgebied beste overlevingskansen'
Dagblad van het Noorden 18-12-2012: artikel 'Tuinbouw voor grondstoffen'
Chemisch2Weekblad 1 december 2012 - Artikel. Kijk ook op www.c2w.nl/artikelen/ankeilers-c2w/jouw-persoonlijke-lab.299304.lynkx
Artikel in Vakblad Agro& Chemie - november 2012 of lees meer over Hoger rendement tuinbouw op http://www.agro-chemie.nl/content/sterk-vezelchemie
Dagblad van het Noorden: voorpaginanieuws en het artikel - 31 oktober 2012
Nieuwsbrief Kenniscentrum Plantenstoffen over o.a. productie hartmedicijn onder glas.
Groei 1: 'Biobased innovaties heeft glastuinbouw nodig' en 'Biobased Ecenomy, kansen voor Glastuinbouw en Farmacie'; een uitgave (complete uitgave) van Stichting Tuinbouw Emmen - april 2012
Nieuwe Oogst: 'Drentse tuinbouw proeft aan biobased' van Joost de la Court - 24 maart 2012
Weekblad Groenten & Fruit: 'Hoogwaardige stoffen uit kas'
Nieuwsbrief Food Circle: Symposium Natural Health from Food 15 oktober 2012: 'Tuinbouw plantinhoudstoffen'