CropEye nieuwsbrief 35 - november 2020

Klik hier om deze nieuwsbrief online te bekijken
NIEUWSBRIEF
Nieuwsbrief 35, jaargang 10, november 2020EU-Rustica project
Wat een uitdaging; lokale nutriënten kringlopen sluiten!

Zoals eerder vermeld gaan we uit opgewerkte afvalstromen van land- en tuinbouw en foodprocessing nieuwe blends meststoffen ontwerpen voor dezelfde regio waar ook de afvalstromen vandaan komen en toegesneden op aldaar relevante gewassen.
Een eerste premeeting ging over de functionaliteiten die we willen “hebben” in de meststoffen, een eerste listing is gemaakt:

  1. Directe opneembare voeding voor de gewassen
  2. Mineraliseerbare voeding voor gewassen
  3. Verbetert de hydrologie van de betreffende bodem
  4. Stimuleert de opbouw van organische stof
  5. Stimuleert de diversiteit van het bodemleven gemeten als
    1. Bodemweerbaarheid
    2. Gewasweerbaarheid
  6. Vermindert het risico op erosie

Potentiële componenten uit de opgewerkte afvalstromen worden in een matrix gekruist met de functionaliteiten. Zo werken we toe naar een functioneel ontwerp.

Lees meer…
Businessontwikkeling van IsoAgens®
Werkzaamheid blijft na embedding in matrix van biopolymeren en/of papier

De biofertiliser/stimulans (IsoAgens®) geïsoleerd uit de micro-alg Isochrysis galbana is nu uitgebreid gedocumenteerd op planteffecten (anti-stress en een grotere nutriënten efficiëntie) na toediening aan het wortelstelsel. Het toedienen van IsoAgens® en de wijze waarop, bleek in value chain studie een cruciaal punt. Het toedienen tijdens de teelt via een irrigatiesysteem of “met de hand” is niet gebruikersvriendelijk. Bij voorkeur zou IsoAgens®  ergens in het huidige teeltsysteem “verpakt” moeten worden zodat het correct vrijkomt. Men kan hierbij denken aan substraatfolie, aan het substraat zelf, aan steeketiketten, bloempotten en plantgeleidingstokjes.  

We zetten nu in op: IsoAgens® binden aan een matrix van bv. biopolymeer of papier, zodat bestaande disposables in de tuinbouwketens voorzien kunnen worden van added value zonder dat dat leidt tot extra handling.

Intussen hebben we IsoAgens® “gemengd” met biopolymeren tot een grondstof voor spuitgieten. Na het spuitgieten blijkt nog > 80% van de IsoAgens®-effecten over, betekent dat het tweemaal een hitteshock goed doorstaan heeft. Gelijksoortige resultaten hebben we met papier als matrix.

Lees meer…
Bufferstroken 2.0 is genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

Op 18 december 2020 wordt door de Provincie Gelderland voor de 8e maal de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit uitgereikt. Ditmaal met het thema: ‘Brede blik op ruimte’.
Met deze prijs continueert men de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. 

Bij de genomineerden is gekeken naar de ambities die zijn gerealiseerd, wat deze aan schoonheid en (multi)functionaliteit hebben opgeleverd en hoe dit is ontstaan en wie daarbij betrokken zijn geweest. Maar ook naar spreiding over Gelderland, verdeling landelijk en stedelijk gebied, mate van realisatie en complexiteit.

Daarom is het nu tijd om te stemmen op ons project Bufferstroken 2.0, een van de genomineerden voor deze prijs. Tot en met 14 december 2020 kan iedereen 1 stem uitbrengen. Mogelijk ontvangt ons project deze Gelderse prijs of de publieksprijs. Dus breng nu je stem uit en vraag collega’s, vrienden en kennissen om hetzelfde te doen.

Hoe kun je stemmen? 
Kijk in de lijst van Genomineerden GPRK en stem op nummer 8 - Bufferstroken 2.0.

Lees meer…

dare to share
Postbus 106, 2678 ZJ  De Lier
www.cropeye.com - info@cropeye.com
Klik hier om U af te melden klik hier om uw gegevens aan te passen
Powered by AcyMailing