CropEye nieuwsbrief 41 - september 2023

Klik hier om deze nieuwsbrief online te bekijken
NIEUWSBRIEF
Nieuwsbrief 41, jaargang 13, september 2023


Het belang van zuurstof in de glastuinbouw

Een plant gaat niet altijd efficiënt met zijn energie om; Dat is een omdenkslag die de wetenschap al in de vorige eeuw heeft gemaakt, terwijl de glastuinbouw er niet mee werkt. Hoe vaak hoor je niet opmerkingen “daar heeft de plant geen energie voor…”.  Planten verbruiken zuurstof voor hun ademhaling en dat levert “pakketjes energie” op. De ademhaling haalt deze energie uit zogenaamde “gereduceerde componenten” die vrij komen bij de afbraak van suikers. Echter bij deze afbraak worden ook hele belangrijke bouwstenen geproduceerd voor groei, onderhoud en weerbaarheid van de plant.

De ademhaling heeft twee routes om energie te maken:

  • Route-A kan werken bij ook wat lager zuurstofaanbod en levert veel energie
  • Route-B wordt snel geremd als de zuurstofconcentratie daalt en levert weinig energie

Route-B is essentieel voor de plant als de vraag naar bouwstenen groter is dan de energiebehoefte…….maar dan moet er wel voldoende zuurstof in het wortelmilieu aanwezig zijn. Zo niet, dan staat de kwaliteit van de plant onder druk.  Onderzoek aan dit mechanisme, en dus aan de plant weerbaarheid, kan een nieuwe dimensie toevoegen aan de gewasbescherming.

Lees meer…..


Gebruik van Circulaire BioBased Fertilizers (CBFs) verlaagt emissie van lachgas 

Modelproeven uitgevoerd binnen het Europees project RUSTICA hebben aangetoond dat de emissie van lachgas 60-80% lager is dan bij de toediening van vergelijkbare hoeveelheden minerale meststoffen. De kracht van CBFs is de mobilisatie van N, P, K etc. door middel van de bodembiologie. De componenten in CBFs variëren in hun gevoeligheid voor biologische afbraak, zodat het mineraliserend vermogen van de bodem beïnvloed wordt.

Lees meer…..
Herkennen ziekten en plagen in Walnotenboomgaarden

Walnotenbomen worden ‘bezocht’ door vele ziekten (bacteriën, schimmels) en plagen (insecten, mijten), die meer of minder schade kunnen aanrichten. Om schade door ziekten en plagen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken, is het nodig dat een teler enige kennis bezit van symptomen, levenscyclus, manier van verspreiding en omstandigheden, die een rol kunnen spelen.
In een factsheet worden enkele belangrijke ziekten en plagen beschreven. Per ziekte of plaag wordt de schadelijkheid aangegeven, de symptomen en enkele genummerde foto’s, die verwijzen naar de jaarkalender van de levenscyclus. De overzichtskalender geeft van de ziekten en plagen de levenscyclus aan en op welke momenten een teelthandeling aan de orde is. 

Lees meer.....
MIT-haalbaarheid naar reductie van N-emissie is gestart

Samen met MOVO starten wij onderzoek naar de mogelijkheid om de coatings van maïs te voorzien van een biostimulant die het stikstofmetabolisme van mais efficiënter maakt;

Het preparaat werkt op drie manieren in op het stikstofmetabolisme van het gewas:

  • Het gewas kan meer stikstof opnemen uit de bodem bij laag aanbod
  • Het gewas vergroot de interne capaciteit om stikstof te verwerken
  • Het gewas kan meer biomassa ontwikkelen (groei) met minder stikstof

Lees meer.....Wijziging adres CropEye

M.i.v. 15 augustus 2023 is ons nieuwe adres: 
Ericaweg 41, 8162 PR Epe

dare to share
Ericaweg 41, 8162 PR Epe
www.cropeye.com - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Klik hier om U af te melden klik hier om uw gegevens aan te passen
Powered by AcyMailing