Substraten gemaakt van GreenFibres (Klasmann-Deilmann) en hennephout (HempFlax) passen in een circulaire economie en vragen dus om een nieuwe manier van telen. Het “oude” streven om substraten zo homogeen mogelijk te maken en stabiel mogelijk in de tijd, past niet bij de nieuwe generatie duurzame substraten.

Bovendien is er ook steeds meer bewijs dat heterogeniteit in het substraat in het geheel niet slecht is voor het gewas. Het handhaven van voldoende voeding en water is essentiëler. De nieuwe generatie substraten zijn gevoelig voor bacteriële afbraak, echter dat is niet erg zolang dit voorspelbaar en gedoseerd gebeurt: dynamisch substraat. Gedoseerde afbraak handhaaft de stevigheid voor de wortels, echter er vindt mineralisatie plaats door de ontwikkeling van bioleven. Een passend/aanvullend nutriëntenmanagement is nodig.

Wij hebben nu een behandeling in huis die de afbraak van het substraat remt en tegelijk de ontwikkeling van mycorrhiza’s toelaat: een gedoseerde afbraak en een gedoseerd bioleven.

In juni 2017 gaan meer langdurige proeven draaien om de stabiliteit van het systeem te testen.

LEES MEER...

Bent u geïnteresseerd? neem dan contact op met:
Daan Kuiper - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 51216159