Het project ‘Noten uit Overijssel’ heeft de eerste bijeenkomsten en workshops georganiseerd in Overijssel. De interesse vanuit de ondernemers voor notenteelt is groot en de deelnemers zijn zeer geïnteresseerd in vervolg workshops (verdieping) op gebied van teelt en afzet van hazel- en walnoten.

De eerste drie oriëntatie bijeenkomsten (Lettele, Vilsteren, Almelo) werden samen door ca. 150 ondernemers bezocht. Na deze drie oriëntatie workshops zijn er verdiepingsworkshops op gebied van rassenkeuze hazel- en walnoot en afzet georganiseerd. Voor deze bijeenkomsten worden experts op gebied van noten ingezet. Zo was er een workshop rassenkeuze walnoten van Arie Bruin en zijn er twee bijeenkomsten rondom rassenkeuze van Bob Wertheim.

Bob Wertheim, voormalig onderzoeker fruit- en notenteelt van het Proefstation Wilhelminadorp en adviseur van de Nederlandse Notenvereniging verzorgt een aantal workshops over rassenkeuze hazelnoten, de achtergronden van de rassen en de bestuiving. Bob is auteur van de teelthandleiding hazelnoten en werkt momenteel samen met CropEye aan een actualisatie. Het is een unieke mogelijkheid om met deze expert en bevlogen onderzoeker in gesprek te komen en van zijn ervaringen en kennis te leren.

 

Het project ‘Noten uit Overijssel’ is een antwoord op de groeiende vraag uit de markt van aspirant-telers die willen starten met notenteelt en het project levert een bijdrage aan de doelen van provincie en waterschappen op gebied van water en omgeving.  Het project beoogt ondernemers te trainen en te begeleiden in het opzetten van de teelt van noten (hazel- en/of walnoten), waarbij diverse aspecten van de bedrijfsvoering aan de orde komen: start, teelt, onderhoud en afzet. Dat de teelt zelf nagenoeg is verdwenen, geldt niet voor de kennis op dit gebied: de uitvoerders en beoogde experts van dit project zijn deskundig op het gebied van notenteelt.

                                          

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe workshops de komende twee jaar?
Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor nog meer informatie over Noten uit Overijssel op activiteiten/actueel/708-noten-uit-overijssel

B
ekijk ook het KENNISDOSSIER NOTEN voor meer informatie over de notenteelt.

 

 

                                   

                           “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”