De substraatteelt in de glastuinbouw gebruikt irrigatiesystemen die o.a. nutriënten naar het gewas brengen en in toenemende mate ook gewasbeschermingsmiddelen en biostimulantia. Het nadeel van dit systeem is dat water het luchtvolume in het substraat terugdringt, terwijl de aanvoer van zuurstof naar de wortels van de planten belangrijk is en in hoge mate afhankelijk is van de verversingsgraad van het substraatwater. De belangstelling voor zuurstofgehaltes in het substraat golft wat heen en weer. Het direct of indirect meten van de zuurstofgehaltes is niet zozeer het probleem echter het doseren van “extra” zuurstof op basis van gewasbehoefte ligt wat gecompliceerder. Innovatieve producten zijn nu of komen op de markt om extra zuurstof te kunnen toevoegen, echter de vraag over wat heeft het gewas wanneer nodig en zou de plant zich kunnen aanpassen aan bepaalde niveaus zuurstof.

                                                    
Is er behoefte aan een samenvattend overzicht m.b.t. de kennis over zuurstof en gewasgroei?  Dit onderwerp staat prominent op de agenda van het bedrijvenplatform plantENvoeding; Dit platform bestaat uit toeleverend en service-verlenend bedrijven in de glastuinbouw, die 4x per jaar bij elkaar komen op de locatie van een van de deelnemers van plantENvoeding: Koppert, Klasmann-Deilmann, Netafim, Plant Research, Vegetables by Bayer/De Ruiter seeds, Geerten van de Lugt, Priva, Grodan, Protix en CropEye. Op de agenda staan onderwerpen die de deelnemers zelf 1x per jaar selecteren. Kenmerkend is dat men vaak kiest voor innovatieve ontwikkelingen, maar wel met een realistische inslag. Er wordt praktisch, intensief en humorvol gediscussieerd.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Daan Kuiper - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0651216159