Een plant gaat niet altijd efficiënt met zijn energie om; Dat is een omdenkslag die de wetenschap al in de vorige eeuw heeft gemaakt, terwijl de glastuinbouw er niet mee werkt. Hoe vaak hoor je niet opmerkingen “daar heeft de plant geen energie voor…”. Planten verbruiken zuurstof voor hun ademhaling en dat levert “pakketjes energie” op. De ademhaling haalt deze energie uit zogenaamde “gereduceerde componenten” die vrij komen bij de afbraak van suikers. Echter bij deze afbraak worden ook hele belangrijke bouwstenen geproduceerd voor groei, onderhoud en weerbaarheid van de plant.
De ademhaling heeft twee routes om energie te maken:
- Route-A kan werken bij ook wat lager zuurstofaanbod en levert veel energie
- Route-B wordt snel geremd als de zuurstofconcentratie daalt en levert weinig energie
Route-B is essentieel voor de plant als de vraag naar bouwstenen groter is dan de energiebehoefte…….maar dan moet er wel voldoende zuurstof in het wortelmilieu aanwezig zijn. Zo niet, dan staat de kwaliteit van de plant onder druk. Onderzoek aan dit mechanisme, en dus aan de plant weerbaarheid, kan een nieuwe dimensie toevoegen aan de gewasbescherming.
Is er behoefte aan een samenvattend overzicht m.b.t. de kennis over zuurstof en gewasgroei? Dit onderwerp staat prominent op de agenda van het Bedrijvenplatform plantENvoeding; Dit platform bestaat uit toeleverende en service-verlenende bedrijven in de glastuinbouw, die 4x per jaar bij elkaar komen op de locatie van een van de deelnemers van plantENvoeding: Koppert, Klasmann-Deilmann, Netafim, Plant Research, Vegetables by Bayer/De Ruiter seeds, Geerten van de Lugt, Priva, Grodan, Protix, Industrial Product Solutions en CropEye. Op de agenda staan onderwerpen die de deelnemers zelf 1x per jaar selecteren. Kenmerkend is dat men vaak kiest voor innovatieve ontwikkelingen maar wel met een realistische inslag. Er wordt praktisch, intensief en humorvol gediscussieerd.
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Daan Kuiper -