Agroforestry en notenteelt vergt nieuwe kennis en vaardigheden van ondernemers, die gaan starten met agroforestry of de afgelopen jaren gestart zijn. Agroforestry is het integreren van bomen in agrarische bedrijfssystemen. Er is en wordt door ondernemers en anderen veel energie gestopt in het opstarten/aanplanten van agroforestry systemen bij en met ondernemers. Die ondernemers zijn vaak akkerbouwers en (melk)veehouders, die zo invulling geven aan kringlooplandbouw, hun bedrijf daarmee willen verduurzamen en een nieuw duurzaam verdienmodel proberen te realiseren.
De fase na opstart is om van die kleine boom een goede productieve boom met vruchten van goede kwaliteit te maken, zodat het beoogde verdienmodel gerealiseerd wordt.
Geconstateerd wordt dat die kennis en kunde bij veel agroforestry ondernemers ontbreekt, ze hebben ervaring met ‘koeien of aardappelen en niet met bomen’. Ze zien bomen niet als een gewas en denken dat een boom vanzelf wel goed groeit en goede kwaliteit oogst geeft. En dat is natuurlijk niet zo, zie de professionele fruitteelt.
CropEye start samen met LTO Noord dit nieuwe project “Perspectief met bomen".
Het doel van dit project is om de ondernemers met agroforestry te (laten) leren hoe men het beoogde verdienmodel en de kringlooplandbouw kan realiseren met behulp van kennis en vaardigheden over (vruchtdragende) bomen in de systemen.
Dit doel wordt bereikt door ondernemers van elkaar en van experts te laten leren in bijeenkomsten zoals workshops en trainingen, maar ook door de ondernemers zelf bepaalde teelthandelingen te laten uitvoeren, ervaring ermee op te doen, de effecten monitoren en hun ervaring te delen met hun netwerkcollega’s door o.a. velddemonstraties. Dat laatste is belangrijk, want het doen en er dan zelf over vertellen bevordert de kennis en kunde van de ondernemer en als die boodschap door de ene ondernemer aan de ander wordt overgebracht heeft dat impact.
De activiteiten binnen het project zijn gericht op de teelthandelingen na de aanplant tot en met de oogst en na-oogstbehandelingen, inclusief afzet. Om het doel te bereiken worden de volgende activiteiten opgezet en uitgevoerd:
1. Workshops en trainingen door experts en ervaringsdeskundigen (telers)
o Op gebied van snoeien, ziekten en plagen, bemesting, bodemkwaliteit, water, monitoring
2. Demonstraties
o Op gebied van onkruidbeheer, oogst, mechanisatie
3. Opzetten, uitvoeren en evalueren van demonstratieveldjes bij deelnemende ondernemers
o Op gebied van snoeivorm, onkruidbeheer, oogstmethoden, monitoring ziekten en plagen
4. Realiseren en verspreiding van documentatiemateriaal
o Factsheets en folders
5. Communicatie van resultaten van project
o Artikelen, website
6. Netwerkbijeenkomsten
o Activiteiten gericht op continuïteit van het praktijkleernetwerk, ook na dit project
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Ton Baltissen –